Lifestyle, ομορφιά & μόδες

 • Βρίσκεστε εδώ:  
 • CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ )-ω6 λιπαρα οξεα

  Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) είναι μια οικογένεια τουλάχιστον 28 ισομερών λινολεϊκού οξέος τα οποια βρίσκονται κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από μηρυκαστικά. Όπως υποδηλώνει το όνομα, oi διπλοi δεσμοi των CLAs είναι συζευγμένoi, με μόνο έναν ενιαίο δεσμό μεταξύ τους.

  Xημικος τυπος του CLA:C18H32O2

  eksisosi

  Ιστορια

  Το 1979, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wisconsin εφαρμόσαν ένα εκχύλισμα βοείου κρέατος στο δέρμα ποντικιών. Τα ποντίκια εκτεθηκαν στη συνέχεια σε μια ισχυρή καρκινογόνο ουσια. Όταν οι ερευνητές 16 εβδομάδες αργότερα καταμέτρησαν τον αριθμο των όγκων που αναπτύχθηκαν από τα ποντίκια, βρήκαν, προς έκπληξή τους, ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στο εκχύλισμα βοείου κρέατος είχαν 20% λιγότερους όγκους. Η ταυτότητα αυτού του αντικαρκινικου δεν ανακαλύφθηκε μέχρι σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 1987.

  Τοτε ο Dr. Michael Pariza, επιστήμονας του Ινστιτούτου Διατροφικής Έρευνας, του Πανεπιστημίου του Wisconsin,μπόρεσε να αποδείξει οτι η αντικαρκινικη δραση οφειλοταν στην υπαρξη αυτου του λιπαρου οξεος.Αργοτερα ο ίδιος επιστήμονας σε πειράματα με κουνέλια έδειξε την θετική επίδραση του CLA στη μείωση της αθηροσκλήρωσης.

  Τα τελευταία χρόνια πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί σε αντίστοιχα περιοδικά σχετικά με τη δράση και το γενικότερο ρόλο του CLA.

  Ρολος του CLA

  Οι πιο σημαντικές από τις δράσεις συζευγμένου λινολεϊκού οξέος,είναι :

  • ότι περιορίζει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το μέγεθος των καρκινικών κυττάρων,
  • ότι σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα,
  • διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • μειώνει τις καρδιακές παθήσεις και πολεμάει το διαβήτη
  • μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της συνολικής και της «κακής» χοληστερόλης
  • επηρεάζει την σύσταση του σώματος (δηλ.τη σχέση λίπους πρός τήν μυϊκή μάζα)
  • αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνης και
  • έχει αντιοξειδωτική δράση.

  CLA και παχυσαρκία

  Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ως προς τη δράση του CLA, είναι η επίδραση που έχει στη σύσταση του σώματος. Πειράματα που έγιναν και δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Nutrition (2000), έδειξαν ότι το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους και να αυξήσει τα επίπεδα της σωματικής άλιπης μάζας (αυτό βρέθηκε μέσα από πειράματα σε ποντίκια, χάμστερ και γουρούνια). Έτσι πειράματα 12 εβδομάδων σε ποντίκια που έτρωγαν δίαιτα με ή χωρίς CLA έδειξαν ότι αυτά που είχαν μια διατροφή υψηλή σε λίπος με CLA μείωσαν το λίπος τους κατά 0.5-1%. Για αυτή τη δράση βρέθηκε ότι κυρίως υπεύθυνο είναι ένα ισομερές του CLA. Ο Pariza χορήγησε την ουσία αυτή σε 80 παχύσαρκους ανθρώπους για 6 μήνες και είδε σημαντική μείωση του βάρους τους, μέσα από την απώλεια λίπους.

  Σημερα ξερουμε οτι το cla

  -Αυξανει τη λιποδιαλυση

  -Αποτρεπει το γεμισμα των λιποκυτταρων

  -Αυξανει την καταναλωση ενεργειας

  -Αυξανει την καυση του λιπους στους σκελετικους μυς

  -Τροποποιει την περιοχη οπου αποθηκευεται το λιπος,αυξανοντας την μυϊκη μαζα εναντι των λιποκυτταρων

  Διατηρηστε τις αρτηριες σας"ΚΑΘΑΡΕΣ"

  Είναι γνωστό ότι εξαιτίας της αθηροσκλήρωσης πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια, δηλαδή από παθήσεις που είναι αποτέλεσμα της απόφραξης των αγγείων τους.

  Ενα καλό διαιτολόγιο με μειωμένα λιπαρά καθώς και η σωματική άσκηση, βοηθούν στις περισσότερες περιπτώσεις στη μείωση των λιπιδίων.Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η χοληστερίνη εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, λόγω κακού μεταβολισμού των λιπιδίων. (ενδογενείς παράγοντες)

  Έχουν εφευρεθεί πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός εξαιρέσεων. Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, όπως ηπατικές βλάβες, ραβδομυόλυση κλπ και οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εξετάσεις αίματος σχεδόν κάθε μήνα για να προλάβουν τυχόν παρενέργειες. Άλλοι είναι αναγκασμένοι να τα διακόψουν λόγω παρενεργειών.

  Το πρόβλημα γίνεται πιό περίπλοκο όταν νέοι άνθρωποι, κατά τα άλλα υγιείς, είναι αναγκασμένοι να παίρνουν επί χρόνια φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης τους, ζώντας με το διαρκή φόβο της εμφάνισης σοβαρών παρενεργειών. Ειδικά τα νεότερα άτομα πανικοβάλλονται όταν ακούν ότι θα πρέπει σε όλη τους τη ζωή να παίρνουν φάρμακα για να προλάβουν πιθανές βλάβες στα αγγεία τους.

  Μια πιο φυσική προσέγγιση στο πρόβλημα είναι η χρήση άλλων ουσιών μη φαρμακευτικών, όπως είναι οι φυτικές στερόλες και τα ωμέγα λιπαρά, που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις εργαστηριακές εξετάσεις και να διατηρήσουν τα αγγεία καθαρά. Τα "καλά λιπαρά" της σειράς ωμέγα μελετούνται επί χρόνια και έχουν καλά αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς γι'αυτό και μια σειρά βιομηχανοποιημένων προϊόντων όπως είναι τα γαλακτοκομικά είναι εμπλουτισμένα με λιπαρά της σειράς ωμέγα.

  Στη φύση βρίσκεται αυτούσιο στο λίπος των γαλακτοκομικών προϊόντων και στό ψητό κρέας, ενώ οι τροφές τύπου light είναι ιδιαίτερα πτωχές σε CLA.

  Η δράση του CLA στα λιπίδια δοκιμάστηκε αρχικά στα ζώα και τα τελευταία χρόνια περνά στον άνθρωπο. Το CLA δρα μεταξύ άλλων στη μείωση της εγκατεστημένης αθηροσκλήρωσης, αυξάνει τη λιπόλυση, αυξάνει τη Β' οξείδωση και μειώνει την αποθήκευση του λίπους.

  Στα πανεπιστήμια της Πενσυλβάνιας και της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ σε μελέτες που έγιναν σε κουνέλια, το CLA ήταν το πρώτο προϊόν διατροφής που παρουσίασε αξιοσημείωτη μείωση της εγκατεστημένης αθηροσκλήρωσης σε ποσοστό μέχρι και 43% κάτι που επιτεύχθηκε μόνο με ένα προϊόν διατροφής (CLA) και χωρίς τη βοήθεια φαρμάκων. Στην ίδια μελέτη υπήρξε σημαντική βελτίωση της αναλογίας της HDL σε σχέση με τη LDL και σημαντική μείωση της ολικής χοληστερίνης. (David Kritchevsky et al. Journal of the American College of Nutrition, Vol. 19, No. 4 472S-477S (2000) Αυτές οι παρατηρήσεις υπόσχονται πολλά σε όλους αυτούς που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, ή λιπιδίων και επίσης σε αυτούς με ιστορικό αθηρωματογέννεσης ή ακόμη και αυξημένο σωματικό βάρος.

  Το CLA σε δόση 3 Gr την ημέρα μπορεί να μειώσει τα συνολικά λιπίδια και να βελτιώσει την αναλογία της HDL σε σχέση με την LDL.H μείωση της αθηροσκλήρωσης μέχρι και 43% που παρατηρήθηκε με το CLA υπόσχεται πολλά σε αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν να λύσουν το πρόβλημα της αθηροσκλήρωσης και των λιπιδίων μέ ένα μόνο προϊόν που ανήκει στην τροφική αλυσίδα και υπάρχει αυτούσιο στη φύση. Επειδή είναι τρόφιμο και δεν έχει παρενέργειες μπορεί να το παίρνει κανείς για πολλά χρόνια.

  To CLA χορηγείται πρωϊ-μεσημέρι βράδυ πρίν το φαγητό. Μπορεί να χορηγηθεί σαν μονοθεραπεία για 3 μήνες και κατόπιν να ελεγχθούν τα επίπεδα της χοληστερίνης και λιπιδίων.

  Οι ασθενείς που ήδη παίρνουν φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων, μπορούν να δοκιμάσουν το CLAμε στόχο τη μείωση των φαρμάκων και κατά συνέπεια και τη μείωση των εξετάσεων για τη λειτουργία του ήπατος.

  Το πραγματικό όφελος από τη χρήση του CLAείναι ότι μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα που έχει σοβαρές συνέπειες μακροχρόνια με ένα προϊόν που ανήκει στην τροφική αλυσίδα.

  Το σημαντικό είναι ότι εφόσον σας ταιριάζει δεν θα υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για να κάνετε συνεχώς εξετάσεις για διαπιστώσετε τυχόν παρενέργειες όπως κάνετε με τα φάρμακα.

  CLA και καρκίνος

  Για την σχεση του Cla με τον καρκινο εγιναν μελέτες πάνω στον καρκίνο του στήθος (σε πειραματόζωα και ανθρώπους), του παχέος εντέρου και του πνεύμονα (σε πειραματόζωα). Σύμφωνα με το National Health Institute, το CLA είναι το μοναδικό λιπαρό οξύ που αποδεδειγμένα περιορίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και σκοτώνει τα προ-καρκινικά κύτταρα. Ειδικότερα στη Φιλανδία μεγάλη έρευνα που κρατησε 25 χρόνια και έγινε σε 4600 γυναίκες με και χωρίς καρκίνο του μαστού, με εξέταση των επιπέδων του CLA στον ορό του αίματος τους απέδειξε ότι στις γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα CLA βρέθηκαν 72% χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

  ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ CLA
  Το CLA-συζευγμένο λινολεϊκό οξύ βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στο κρέας. Επειδή όπως θα δούμε και παρακάτω το CLA βρίσκεται στο λίπος αυτών των τροφίμων, η περιεκτικότητα σε CLA του ολόπαχου γάλακτος είναι υψηλότερη από αυτή του ημι- ή του πλήρους αποβουτυρωμένου γάλακτος.

  Το κρεας των Καγκουρό ειναι το πιο πλουσιο σε cla και μετα ερχονται τα αρνια και τα βοοειδη τα οποια ειναι ελευθερης βοσκης.Τα αυγα επισης ειναι πολυ πλουσια σε cla το οποιο μαλιστα δεν καταστρεφεται κατα το τηγανισμα.Γενικα το cla φαινεται να αυξανει την περιεκτικοτητα του κατα την διαρκεια του μαγειρεματος.

  CLA περιεκτικότητα σε επιλεγμένα τρόφιμα:

  Γαλακτοκομικά προϊόντα

  συνολικό CLA (mg/g λίπους)

  Ομογενοποιημένο γάλα

  5.5

  Βούτυρο

  4.7

  Κρέμα

  4.6

  Απλό γιαούρτι

  4.8

  Άπαχο γιαούρτι

  1.7

  Παγωτό

  3.6

  Τυρί τύπου cheddar

  3.6

  Μοτσαρέλα

  4.9

  Τυρί τύπου κότατζ

  4.5

  Κρέατα

   

  Μοσχαρίσιο

  2.9-4.3

  Αρνί

  5.6

  Χοιρινό

  0.6

  Κοτόπουλο

  0.9

  Γαλοπούλα

  2.5

  Θαλασσινά

   


  Σολωμός

  0.3

  Γαρίδες

  0.6

  Λάδια

   


  Ηλιέλαιο

  0.4

  Καλαμποκέλαιο

  0.2

   

  Δοσολογια CLA

  Η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα μας δεν είναι μεγάλη και σύμφωνα με κάποιες συστάσεις φτάνει μόλις τα 3.5 γραμμάρια

  bionike new

  miriam quevedo

  Για άμεση επικοινωνία:

  • Τηλ./Φαξ: 215.50.03.990
  • e-mail: info@megapharma.gr