Διάβασε για να μάθεις

 • Βρίσκεστε εδώ:  
 • Καρκίνος: Βάσιμες Ελπίδες Θεραπείας από το Εμβόλιο GV1001

  Στην τελική φάση  (φάση ΙΙΙ) κλινικών δοκιμών που διεξάγονται στην Αγγλία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος, ο οποίος είναι ένας από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους, δοκιμάζεται ένα εμβόλιο, το GV1001.

  To εμβόλιο περιέχει μικρά τμήματα της πρωτεϊνης τελομεράση(ετσι η ερευνα ονομαζεται Telo-vac), η οποία υπερπαράγεται από τα καρκινικά κύτταρα, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια πρωτεϊνη που ενυπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, και για το λόγο αυτόν δεν αναγνωρίζεται εύκολα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Στόχος του εμβολίου είναι να διεγείρει το ανοσοποιητικό για να αναγνωρίζει την τελομεράση (πουβρίσκεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων) και να αρχίσει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

  Τα εμβόλια, συνήθως, σχετίζονται  με την πρόληψη λοιμώξεων, αλλά υπάρχουν και άλλα, όπως αυτό που τώρα δοκιμάζεται.

  Όπως εξηγεί ο συντονιστής της μελέτης δρ. Τζων Νεοπτόλεμος, καθηγητής Χειρουργικής και επικεφαλής του Τμήματος  Χειρουργικής & Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το πρόβλημα με τους καρκινικούς όγκους είναι πως μπορούν να “ξεγελούν” τα ανοσοποιητικά κύτταρα και έτσι να προστατεύονται από αυτά. “Το εμβόλιο εξουδετερώνει την ικανότητα των όγκων να 'μεταμφιέζονται' και τους καθιστά εμφανείς στα ανοσοποιητικά κύτταρα”, προσθέτει.

  Την έρευνα χρηματοδοτεί ο κορυφαίος οργανισμός καρκίνου στη Βρετανία, το Cancer Research UK. O επιστημονικός διευθυντής του οργανισμού, καθηγητής Πήτερ Τζόνσον, δήλωσε στο BBC: “Ένα από τα μεγάλα προβλήματα με τη θεραπεία του καρκίνου είναι πως σχεδόν πάντοτε εναπομένουν μερικά κακοήθη κύτταρα, και από αυτά μπορεί να αναπτυχθεί εκ νέου ο καρκίνος”.

  Με τα εμβόλια, όπως αυτό που δοκιμάζεται, γίνεται προσπάθεια επαναπρογραμματισμού του ανοσοποιητικού, ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει και αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τα εκριζώνει ώστε να αποτρέπονται οι υποτροπές του καρκίνου.

  Περισσότεροι από 1000 βρετανοί πάσχοντες από προχωρημένες μορφές της νόσου δήλωσαν συμμετοχή στην έρευνα TeloVac. Κατά την έρευνα, οι μισοί ασθενείς θα κάνουν τακτικά το εμβόλιο GV1001 σε συνδιασμό με χημειοθεραπεία, με το φάρμακο γεμσιταμπίνη, ενώ οι άλλοι μισοί θα παίρνουν μόνο γεμσιταμπίνη, για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων.

  Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας πολύ δύσκολος καρκίνος, ο οποίος συχνά γίνεται αντιληπτός σε προχωρημένα στάδια, όταν τα ποσοστά ιάσεώς του είναι πολύ χαμηλά. Μόλις το 3% των ασθενών ζουν με αυτόν πέντε ή περισσότερα χρόνια.

  Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται σε περίπου έναν χρόνο, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα από την ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά. Αργότερα φέτος, η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου, η ΚAEL-Gem Vax, προγραμματίζει να αρχίσει αντίστοιχη  μελέτη και σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Πέραν της αντιμετώπισης του καρκίνου του παγκρέατος, το GV1001 ενδέχεται να ξεπεράσει τα όρια του συγκεκριμένου καρκίνου και να αποτελέσει μέρος της αντιμετώπισης και άλλων τύπων της ασθένειας, παρέχοντας έτσι ένα εμβόλιο “καθολικής αντιμετώπισης” στο άμεσο μέλλον.

  Σημειώνεται πως το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους. Πρόκειται για το Provenge, που εκγρίθηκε πριν από έναν χρόνο από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη.

  bionike new

  miriam quevedo

  Για άμεση επικοινωνία:

  • Τηλ./Φαξ: 215.50.03.990
  • e-mail: info@megapharma.gr