Διάβασε για να μάθεις

 • Βρίσκεστε εδώ:  
 • Ενέργειες μετά από χτύπημα κεραυνού ή ρεύματος

  Το πέρασμα ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το σώμα μπορεί να αφήσει αναίσθητο το θύμα και να προκαλέσει το σταμάτημα της αναπνοής ακόμη και της καρδιάς. Το ρεύμα μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα και στο μέρος του σώματος απ’ όπου εισέρχεται και σ΄ εκείνο απ’ όπου εξέρχεται (γειώνεται).

  Ενέργειες μετά από χτύπημα κεραυνού ή ρεύματος

  Το εναλλασσόμενο ρεύμα προκαλεί επιπροσθέτως και μυϊκούς σπασμούς που συχνά εμποδίζουν τον πάσχοντα να αφήσει το ηλεκτροφόρο καλώδιο.

   

  Ρεύμα υψηλής τάσης

  Η επαφή με το ρεύμα υψηλής τάσης, που βρίσκεται σε φορτισμένες γραμμές και σε υπερθερμασμένα υψηλής τάσης καλώδια, συνήθως σκοτώνει ακαριαία. Σε κάθε περίπτωση προκαλεί σοβαρά εγκαύματα, ενώ μπορεί να τινάξει κάποιον αρκετά μακριά σε απόσταση από το σημείο επαφής, προκαλώντας έτσι νέα τραύματα όπως π.χ. κατάγματα.

  Υλικά όπως το στεγνό ξύλο ή τα υφάσματα δε θα σας προστατεύσουν από τον ηλεκτρισμό υψηλής τάσης. Η πηγή του ηλεκτρισμού πρέπει να κλείσει και να απομονωθεί πριν πλησιάσετε τον χτυπημένο από το ρεύμα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όταν πρόκειται για υπερθερμασμένες και κατεστραμμένες σιδηροδρομικές γραμμές.

  Πώς να δράσετε

  ΜΗΝ πλησιάζεται τον πάσχοντα αν δε σας έχουν βεβαιώσει επίσημα ότι η ηλεκτρική ενέργεια έχει διακοπεί και, αν είναι αναγκαίο, έχει απομονωθεί. Κρατήστε μια απόσταση 18 τουλάχιστον μέτρων. Επίσης κρατήστε μακριά και τους παρευρισκομένους.
  • Καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.
  • Ο πάσχον θα πρέπει, σχεδόν σίγουρα, χάσει τις αισθήσεις του. Όταν δεν κινδυνεύετε, ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγμό του αν χρειάζεται. Τοποθετήστε τον στη στάση ανάνηψης.
  • Φροντίστε τα εγκαύματα και τα σχετικά τραύματα. Πάρτε μέτρα για να σημειώσετε όσο το δυνατόν την επήρεια του σοκ.

  Ρεύμα χαμηλής τάσης

  Το οικιακό ρεύμα, όπως χρησιμοποιείται στα σπίτια, τα γραφεία, τα εργαστήρια και τα καταστήματα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά τραύματα, ακόμη και θάνατο. Πολλά τραύματα προέρχονται από ελαττωματικούς διακόπτες, φθαρμένα καλώδια ή βλάβες της ίδιας συσκευής. Τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Πρέπει να γνωρίζεται ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και η επαφή του είναι επικίνδυνη. Όταν χρησιμοποιείται μια συσκευή, με βρεγμένα χέρια ή όταν στέκεστε σε βρεγμένο έδαφος αυξάνετε ιδιαιτέρως τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

  Πώς να δράσετε

   

  • Διακόψτε την επαφή, κόβοντας το ρεύμα, στην κεντρική παροχή ή στο μετρητή αν είναι εύκολο. Αλλιώς βγάλτε την πρίζα ή τραβήξτε το καλώδιο. ΜΗΝ αγγίζετε το δέρμα του πάσχοντος με γυμνά χέρια.

  • Αν δεν μπορείτε να φθάσετε το καλώδιο, την πρίζα ή την κεντρική παροχή:

   • Σταθείτε σε στεγνό, μονωτικό υλικό, π.χ. σ’ ένα ξύλινο κουτί ή σε ένα χοντρό πάκο εφημερίδων. Χρησιμοποιείστε το κοντάρι μιας ξύλινης σκούπας, μια ξύλινη καρέκλα ή εργαλείο για να σπρώξετε τα μέλη του πάσχοντος μακριά από την πηγή του ρεύματος.

   • Τραβήξτε το θύμα από τα ρούχα του, μόνο αν είναι στεγνά και μόνο αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Μόλις η επαφή με το ρεύμα διακοπεί:

    • Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του, ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγμό του και να είστε έτοιμοι για επαναφορά στη ζωή αν χρειαστεί. Δροσίστε τα εγκαύματα με άφθονο κρύο νερό, τοποθετήστε τον πάσχοντα σε θέση ανάνηψης και καλέστε ασθενοφόρο.

    • Αν το θύμα μοιάζει να μην έχει πάθει κακό αλλά συνεχίζει να τρέμει, πρέπει να το συμβουλεύσετε να αναπαυθεί. Παρατηρήστε προσεκτικά την κατάστασή του και αν έχετε οποιοδήποτε αμφιβολία καλέστε γιατρό.

   

  Σε περίπτωση κεραυνού

  Ο κεραυνός είναι μια φυσική απελευθέρωση ηλεκτρισμού. Ζητά την επαφή του με το έδαφος μέσω του υψηλότερου σημείου και πιθανόν οποιουδήποτε ατόμου στέκεται κοντά σ’ αυτό το σημείο (γεωργός κάτω από δέντρο, ψαράς σε βάρκα κλπ.). Το κτύπημα κεραυνού μπορεί να προκαλέσει φωτιά στα ρούχα του βληθέντος και να τον αφήσει αναίσθητο. Σπανίως προκαλεί και ακαριαίο θάνατο. Φύγετε μακριά από την τοποθεσία που κτύπησε ο κεραυνός και τράβηξε μακριά τους πάσχοντες όσο πιο γρήγορα μπορείτε.
  Πηγή: «Πρώτες Βοήθειες» British Red Cross, Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας

  bionike new

  miriam quevedo

  Για άμεση επικοινωνία:

  • Τηλ./Φαξ: 215.50.03.990
  • e-mail: info@megapharma.gr